MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor,Kahramanmaraş’ın Tarihi Turistik ve Kültürel Değerleri Hakkında TBMM’de bir konuşma gerçekleştirdi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor,Genel Kurulda Yapmış Olduğu Konuşmada şunları söyledi;
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu hafta Yaşlılar Haftası. Yaşlılar Haftası nedeniyle, hepimizin gideceği yerin orası olduğu bilinciyle, tüm yaşlılarımıza saygılar sunuyor, hürmetle ellerinden öpüyorum, haftalarını kutluyorum.
Değerli milletvekilleri, bugün size tarihî İpek ve Baharat Yolu üzerinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kahramanmaraş’ımızın turizm ve kültür varlıklarıyla doğal güzelliklerinden bahsetmek istiyorum. Bu vesileyle sizleri ve bizleri izleyen vatandaşlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Adana’dan Diyarbakır-Mardin istikametine, Malatya istikametine, Kayseri’den Van istikametine giden vatandaşlarımız, yarım bir hilal yaparak, birkaç saatlerini Kahramanmaraş’ımıza ayırırlarsa misafirperver, güler yüzlü, gönlü zengin Kahramanmaraş’ımızın insanını tanıyacak, muhteşem tabiatını, tarihî, turistik ve kültürel eserleri görecek ve “Bu güzel diyara neden daha önce gelmedim.” pişmanlığını yaşayacaklardır.
Sayısız tarihî ve ulu camileri, hanları, hamamları, şifa dağıtan termalleri, içmeleri; Adanalının, Osmaniyelinin, Anteplinin yayla ve mesire yerleri, çok sayıda serin yaylaları, yabani hayvan ve sayısız kuş türünün yaşadığı Binboğa’sı, Bertiz’i, Engizek’i, Torosları; Andırın ve Göksun’da balta girmemiş ormanları; kuş cenneti, Gavur Gölü, su sporları yapılan birçok baraj gölleri, otantik el sanatları, zengin mutfağıyla Kahramanmaraş, gezmeye ve görmeye değer nadide illerimizdendir.
“Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzâr olmaz.” diyen edeler, çeteler, Ökkeşler, adını sayamadığım yüzlerce kahramanın diyarıdır.
Değerli milletvekilleri, muhterem vatandaşlar; tabii paça çorbası, güzel ülkemizin birçok yöresinde yapılır. İddia ediyorum ki kelle paçayı Maraş’tan daha iyi yapan bir yer yoktur. Sadece bir kelle paça içmek için bile -üstelik siyah yerinden- Kahramanmaraş’ımıza gelmeniz yeterlidir.Tabii ki dondurmamız dünya çapındadır; biberimiz, çerezlik ve çorbalık tarhanamız; mahrabaşı, kabarcık, horoz yüreği, katır tırnağı üzümlerinden yapılmış köpük sucuğumuz, kahverengi sucuğumuz, bastığımız, samsamız marka olmuştur. Abdülhamit Han’ın “Bana üzüm getirin, onu da Maraş’tan getirin.” dediği bertiz üzümünü de tatmadan geçmeyecektir gelenler.
Üzerinde 12 baraj bulunan Ceyhan Nehri’nin doğduğu yer Elbistan Pınarbaşı’nı, Başkonuş Yaylası’nı, Meryemçil Yaylası’nı, Binboğa Yaylalarını, Ceyhan Vadisi’ndeki dimdik Ali Kayasını, muhteşem Döngel Mağaralarını, YeşilgözObruğu’nu, kaleleriyle ünlü Andırın’ı görmek istiyorsanız, buyurun Kahramanmaraş’a diyoruz.
Ağzınızdan sular akıtan elma mı yemek istiyorsunuz? Buyurun Göksun’a. Acı su mu içmek istiyorsunuz? Buyurun Ekinözü’ne. Tadı damağınızda kalacak ceviz mi seversiniz? Buyurun Çağlayancerit’e. Balık mı seversiniz? Buyurun Nurhak’a. Kız kardeşlerimiz, çeyizinizi meşhur Maraş burmasıyla taçlandırınız, düğününüzde, nişanınızda Maraş işi sim sırmalı kadife elbiseler giyin diyoruz.
Büyük dava adamı, şair, yazar, çileli insan “Mehmet’im sevinin başlar yüksekte/ Ölsek de sevinin, eve dönsek de/ Sanma bu tekerlek kalır tümsekte/ Yarın elbet bizim, elbet bizimdir/ Gün doğmuş, gün batmış ebet bizimdir.” diyen Necip Fazıl Kısakürek’in; lambada titreyen alevi üşüten, ayrılığı ölümden beter gören aşk, gurbet ve ayrılık şiirinin büyük ustası Abdurrahim Karakoç’un; “İşte gidiyorum çeşmi siyahım.” “Dumanlı dumanlı oy bizim eller.” “Bu dünyada nem kaldı?” diyen ozanların padişahı Mahsuni Şerif’in; 7 güzel adamın; “Kız sen İstanbul’un neresindensin?” diyen Âşık Yener’in; “Sabahtan seherde suya gidiyor/ gene bugün yüzü asık Suna’mın/ Haber alamadım kime darılmış/ Ellaham canı bezgin Suna’mın.” diyen aşık edebiyatının en büyük halk şairi Derdiçok’un “Yemeniye kelik, yoğurda, katık, bulgur pilavına aş derler bizde.” diyen şair Hayati Vasfi’nin, Güneşlerin, Akbaşların, Karakoçların, Zarifoğlu’nun, hülasa, ismini sayamadığım ozanların, şairlerin diyarını görmek istemez misiniz? Buyurun Maraş’a.
“İnanç turizmi” diyorsanız gideceğiniz ilk yerlerdendir Kahramanmaraş. Semavi dinlerde kutsal ve önemli bir inanç merkezi olan Eshab-ı Kehf Külliyesi’ni görmek mi istiyorsunuz? Buyurun Afşin’e.
Değerli milletvekilleri, Asurluların, Perslerin, Makedonyalıların ve Kommagene Krallığı’nın, Emevilerin, Abbasilerin, Selçukluların, Memlüklerin, büyük Osmanlı’nın tarihî kalıntılarını, izlerini görmek mi istiyorsunuz? “Buyurun Kahramanmaraş’a.” diyoruz.
Germenicia Antik Kenti kalıntılarını, henüz bir kısmı gün yüzüne çıkış muhteşem mozaikleri görmek istiyorsanız “Buyurun Kahramanmaraş’a.” diyoruz.Kahramanmaraş il merkezinde bulunan Osmanlı kapalı çarşılarının en erken örneklerinden biri olup ortasında doğa kubbesiyle dikkat çeken Türkiye’nin 3’üncü büyük kapalı çarşısını, bedestenini görmek ister misiniz? Kapalı Çarşı’dan yemeni alın, el yapımı oyma ceviz sandıklar alın, bakır süs eşyaları alın.
Ezcümle, sizleri suların, vadilerin, nehirlerin, dağların, yaylaların, ormanların, barajların şehrine; tarihe, kültüre, turizme, huzur şehri, bolluk şehri Kahramanmaraş’a davet ediyorum.