Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof.Dr.Sefer Aycan, Tarım ve Orman Bakanının yanıtlaması istemiyle Tarım İlaçlarına ilişkin soru önergesi verdi.
Aycan, yaptığı açıklamada, Tarım ilaçları bilinçli kullanılmalı, bilgisi olmayanlar tarafından satılmamalı ve kullanılmamalı. Toprak,su kirliliğine sebep olduğunu gibi insan üzerinde kanserojen etkiye sahip olanlar olması nedeniyle durumu gündeme getirerek Sayın Tarım Bakanına bazı soruların cevaplandırılmasını istedik dedi.
Aycan,Modern tarımda kullanılan tarım ilaçları kısa sürede etki göstermesi sebebiyle tercih edilmektedir.Fakat bitki koruma ürünlerinin kalıntı riskiyle sürekli kullanımı; toprak, su ve havaya zarar vermektedir.Ayrıca tarım ilaçlarında kullanılan bazı maddelerin kanserojen olduğu iddia edilmektedir dedi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki soruların aracılığınızla Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplanmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. Maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 22/07/2020
Prof. Dr. Sefer AYCAN
Kahramanmaraş Milletvekili
*
Modern tarımda kullanılan tarım ilaçları kısa sürede etki göstermesi sebebiyle tercih edilmektedir. Fakat bitki koruma ürünlerinin kalıntı riskiyle sürekli kullanımı; toprak, su ve havaya zarar vermektedir. Ayrıca tarım ilaçlarında kullanılan bazı maddelerin kanserojen olduğu iddia edilmektedir.
Bu kapsamda;
- Türkiye’de kullanılan tarım ilaçlarında kanserojen olduğu iddia edilen 8 etken madde (ethoprophos, beta-cyfluthrin, zeta-cypermethrin, formetanate X formetanate hydrochloride, tefluthrin, zinc phosphide, glyphosate, malathion) var mıdır? Bu ilaçların içerisinde ruhsatlı ilaçlar da var mıdır? Ruhsatsız olarak kullanılmakta mıdır?
- Var ise bu etken maddeleri içeren tarım ilaçları kullanılmaya devam edilmekte midir? Bu etken maddeler yasaklanmış mıdır? Yasaklanmamış ise yasaklamayı planlıyor musunuz?
- Bu maddeleri içeren ruhsatsız tarım ilacı var mıdır? Bu konuda nasıl önlem alınmaktadır?
- Tarım ilaçlarının; içerikleri, zararları, yan etkileri konusunda çiftçiler bilgilendirilmekte midir? Bu konuda ne gibi önlemler almaktasınız?