Afşinli İş Adamı Murat Taş, Mayet Tarım ve Hayvancılık olarak bölgede gelecek nesile örnek olsun diye bir çok Tarımsal çalışmayı hayata geçirdi. Ülker İçim Süt’ü Afşin’e getiren Mayet Tarım ve Hayvancılık 10 yılı aşkın süre 66 Mahalleden topladığı sütleri Ülkeraracılığı ile ülke ekonomisine kazandırdı.
Afşin Merkez Yayın Grubunda Ekonomi Günden Programına konuk olan İş Adamı Murat Taş, Genel Yayın Yönetmeni Halil Demir’in sorularını yanıtladı.
Afşin’e Ülker firmasını ilk getiren biz olmuştuk. Afşin’in 66 Mahallesinden Süt alıyorduk ki Ülker aracını buraya göndersin diye. Çünkü belli bir Tonajın altında da Ülker buraya Süt almaya gelmiyordu. Biz bir araya geldik. Afşin’in 66 Mahallesinden 110 noktadan Süt aldık. Ülker’i buraya getirmeyi başardık diyen İş Adamı Murat Taş, Bu bölgede Tarım ve Hayvancılık yapanların tamamı bizi tanır. Bizden sonrakilere de öncülük ettiğimizi düşüyoruz, bir katkı sağladığımızı düşünüyorum. Bölgede yeni çiftlikler kuruldu. Ülker rutin olarak bu bölgeye gelmeye başladı. Sonra biz Süt işinden çekildik.Süt hayvancılığı zor bir iş. Profeyonel bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Bizim bu bölgede aile çiftçiliği fazla yok. Genelde Suriyeli,Afgan çobanlarla yapılmaya çalışılıyor. Bu işi siz ne kadar iyi bilirseniz bilin bu iş ekip işidir. Bu iş aile işi olmalı. Yaklaşık 30 Ülke gezdim. Avrupa’nın neredeyse tamamını gezdim. Bu işi başaranlar %99’u aile işletmesi. Çiftçilik,Tarım ve Hayvancılık ailecek yapıldığında başarılı olunan bir meslektir dedi.
İş Adamı Murat Taş ile yaptığımız Röportajdan bazı başlıkları sizler için derledik.
“TÜRKİYE’DE ÇALIŞMAK AYIP HALE GELDİ”
“Türkiye genelinde Trakya ve Ege bu işi aşmış. Onlar ailecek bu işi yapıyorlar. Ülkelere baktığımızda çalışmanın ayıp olduğu tek ülke Türkiye. Ahırda çalışıyor,tarlada çalışıyor,çobanlık yapıyor. İnsanlar bunlara farklı gözle bakıyorlar. Hatta kızını birine verecekse bile çiftçilik,hayvancılık yada tarımla uğraşanına vermiyor. Bazı şeyleri ülke olarak aşmamız lazım. Dünyanın en zevkli işlerinden bir tanesi üretim yapmak. Takip edersen Doğal bir iş,huzur bulduğun bir iş. Bir bitkinin doğduğunu,yaşadığını,öldüğünü görüyorsun. Bunların tamamı senin gözünün önünde cereyan ediyor. Görmesini bilirsen ibretlik çok şeyler var bunda. Adam bulamadığımızdan Suriyeliler,Afganlar çalışıyor. Düşük ücret verdiğimizden değil onların bize çok daha fazla maliyeti var. Termik Santralin tozlu,dumanlı havasında çalışıyorlar ama doğal ve temiz ortamda çalışmıyorlar”
“DEVLET ARAZİLERİN BÖLÜNMESİNİ ENGELLEMELİ”
Büyük hisseli tarlalarımız yok maalesef. Bu sadece bizim değil Türkiye’nin problemi. Arazi toplulaştırılması bunun için var ancak maalesef yeterli olmuyor. Miraslar sebebiyle Tarlalar,araziler küçük küçük parçalara bölünmüş durumda. Büyük parça topraklar olmalı ki insanlar teknolojik büyük aletler alsın. Bu aletler insan gücüne de ihtiyaç bırakmıyor ancak bu arazilerin küçük olması da bu aletlerin alınmasına imkan bırakmıyor.
“HERKES EMEK VERMEDEN PARA KAZANMAK İSTİYOR”
Hiç kimse emek vererek para kazanmak istemiyor. Parayı nereden nasıl buluyor bilmiyorum ama bir şekilde geçiniyor ama emek vermek ve çalışmak istemiyorlar. Bu durum gelecek için çok tehlikeli.
“ÇİFTÇİLİĞİ SEVİYORUM”
Çitfçiliği,Tarım ve Hayvancılığı seviyorum. Antalya’da olduğumuz zamanlarda yaz gelsin tarla takım işleri başlasın diye iple çekiyorum. O mücadeleye girişeyim,üreteyim diyorum. Burum beni çok dinlendiriyor,çok seviyorum. Bir de istiyoruz ki örnek olalım. Afşin Elbistan bir Sanayi şehri değil,bir Liman şehri değiliz,bir ormanımız veya turizmimiz yok. Bu bölgede yapılacak iş sayısı çok az. İklimimiz müsait Tarımın en iyisini yapabiliriz. Alternatif tarım denemeleri yapabiliriz. Sadece Arpa,Buğday,Mısır üretip de toptancıya satmak yerine katma değeri yüksek Alternatif tarım ürünleri üretebiliriz. Çeşitli hale getirebiliriz. Bir de Hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahibiz. Tüm hammaddeler ayağımızın altında. Dışardan bir şey getirmemize gerek kalmıyor. Bu konuda marka olabiliriz. Bu sebeplerden dolayı da bizim Hayvancılıkta etimiz çok lezzetli. Bizim buranın hayvanları %100 olmasa da %100’e yakın organik besleniyor.
KARAKUZ BARAJINI DEDEM,BABAM GÖREMEDİ AMA BİZ GÖRMELİYİZ”
Karakuz Barajı Dedemin,Babamın olduğu gibi benim de hayallerim arasında. Sizler de takip ediyorsunuz. Hayalin ötesine bir türlü geçemedik. Karakuz Barajı Memleketin kurtuluşu olacak. Biz görürmüyüz bilmiyorum ama artık görmemiz lazım.
Tarımda bu saatten sonra birim alanında yüksek verim elde etmemiz gerekiyor. Yani daha önce 1 Dönümden 200 kilo arpa alınıyormuş bu yetiyormuş ama hem nüfusumuz arttı hem de Dünya ile yarışıyoruz. Bunu bizim 500,600,700 kilogramlara çıkarmamız lazım. Burada yağmur beklemekle olmuyor sulu tarım olması gerekiyor. Sulu tarım için kendi kuyularımız var. Biraz maliyetli oluyor ama yine de yapmaya çalışıyoruz. Bizim Hurman Çayımız Dünya kuruldu kurulalı akıyor ama biz sadece bakıyoruz. Başka ülkeler olsa bu çayın üzerine Baraj yaparlar,hidroelektrik santralleri yaparlar. O baraj 140 bin dönüm araziyi sulu hale getirecek. 140 bin dönüm araziden çıkacak ürün sadece Afşin Elbistan’ı değil, Maraş’ı da besler, Antep’i de besler,Kayseri’yi de besler. Artık bu Baraj konusunu hep beraber dillendirmeliyiz. Seçtiğimiz Siyasetçileri bilerek seçmemiz gerek. Vekil olduklarını unutturmamak ve hatırlatmak gerek. Yanlışları da söylememiz lazım. Bu yanlışları söylediğimizde bazı çevreler yanlış anlıyor. Hangi siyasi düşünceye mensup olursak olalım ortak menfaatlerimizi dile getirmemiz lazım. Hurman çayı boşa aktıkça benim içim kanıyor.
İŞ ADAMI MURAT TAŞ’A TEŞEKKÜR BELGESİ.
İş Adamı Murat Taş’a Afşin Merkez Yayın Grubunun İş Adamlarımız için hazırladığı Teşekkür Belgesi takdim edildi.
Röportajın tamamını YouTube/Halil Demir hesabından izleyebilirsiniz.