Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof.Dr.Sefer Aycan, Türkiye Büyük Millet Meclisine “Aratırmacılar” ile ilgili Kanun teklifi verdi.
İşte detaylar;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.
Gereğini arz ederim. Saygılarımla. 02.07.2020
Prof. Dr. Sefer AYCAN
Kahramanmaraş Milletvekili
*
GENEL GEREKÇE
Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarının özelleştirilmesi ve yeniden yapılanması nedeniyle; Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı, Hastane Müdürü, Fabrika Müdürü, İl Müdürü, Bölge Müdürü, Daire Başkanı, Genel Müdür unvanlarında görev yapanlar; 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu ve çeşitli KHK’ler ile araştırmacı kadro unvanına atanmışlardır.
Araştırmacı maaşları 27/02/2014 tarihli ve 28926 sayılı resmi gazetede yayımlanan 6525 sayılı Kanunun 41 inci maddesi ile Müdür Yardımcısına eşitlenmiştir.
Özelleştirme ve KHK ile atanan araştırmacılarda maaş ve özlük hakları hesabında eşit unvanları olan 6191 sayılı kanun ile atanan araştırmacılar gibi, atanmadan önceki kadro karşılıkları ve unvanları emsal alınmalıdır.
Bilindiği üzere Y.A.Ş kararlarıyla Ordudan atılan Astsubay ve subaylar 10.03.2011 tarih 6191 sayılı Kanun ile kamu kurum ve kuruluşlarına “karargahta görevli emsali sınıf, rütbe ve kıdemdekilere ödenmekte olan aylık ve diğer mali haklar” ödenerek araştırmacı unvanına atanmıştır.
Bundan örnekle aynı şekilde Özelleştirme ve KHK’ler ile atanan Müdür yardımcısı ve Genel Müdür unvanına sahip olan araştırmacıların uzun zamandır süren maddi kayıpları ve mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1– 4046 Sayılı Özelleştirme Kanunu ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle araştırmacı olarak atanan personel için yapılacak her türlü ödemenin hesaplanmasında atanmadan önceki ihraz ettikleri, kadro karşılığı unvanlarının dikkate alınması ile mali haklarının korunması ve mağduriyetin önlenmesi gerekmektedir.
MADDE 2- Araştırmacı olarak atananların atanmadan önceki unvanlarına ait öngörülmüş zam ve tazminatları ile ek ödeme alanlarının esas alınması, araştırmacıların yaşamış oldukları sorunları ortadan kaldıracak ve personelden verim almasını sağlayacaktır.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4– Yürütme maddesidir.
657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU VE 375 SAYILI KANUNUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunun 91’inci maddesinin üçüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“4046 sayılı Özelleştirme Kanunu ve Kanun Hükmünde Kararnameler neticesi Araştırmacı olarak atanan personel için yapılacak her türlü ödemenin hesaplanmasında atanmadan önceki ihraz ettikleri kadro karşılığı unvanları dikkate alınır. Halen çalışmakta oldukları Kamu Kurum ve Kuruluşlarında önceki unvanlarına göre emsalleri yoksa emsal için çalışma bakanlığından görüş alınarak emsal belirlenir. Emsali unvanda bulunanlara ödenmekte olan aylık ve diğer mali haklar esas alınır. Emekli kesenekleri de bu emsale göre belirlenir. Araştırmacıların koordinasyon görevleri esas olup, bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak için kurumlar, boşalan Denetçi ve Müfettiş kadrolarına araştırmacılar içinden belirledikleri usul ile atama yapabilirler.”
MADDE 2- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 11’inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan;
“ genel idare hizmetleri sınıfında yer alan aynı dereceli “müdür yardımcısı” kadro unvanı için öngörülmüş olan zam ve tazminatlar ile ek ödeme oranları esas alınır.” ibaresi,
“atanmadan önceki unvanlarına ait kadro unvanı için öngörülmüş olan zam ve tazminatlar ile ek ödeme oranları esas alınır.” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.