21 Nisan 2018 tarihinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavına giren ve yüksek puanlar almayı başaran çok sayıda İçişleri Bakanlığı personeli, 7 ila 17 Temmuz 2018 tarihleri arasında girdikleri sözlü mülakat sonucunda ise büyük hayal kırıklığına uğradı. Sınavda başarılı olanların mağdur edildiği şikayetlerinin ayyuka çıkması üzerine konunun takipçisi olan CHP’li Ali Öztunç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?” dedi.
“BİLGİLİ OLMAK İKİNCİ PLANA ATILDI”
İçişleri Bakanlığının yaptığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı sonucunda yüksek puan alan birçok adayın mülakat sınavında düşük puan verilerek elendiklerini, yazılı sınavdan düşük alan birçok adayın ise mülakat sınavında 90-100 puan arasında puanlar verilerek sınavı kazandırıldığı yönünde yoğun şikâyetler olduğunu ve adayların birçoğunun, haklarının yenilerek torpili olan adayların sınavı geçtiğini iddia ettiğini belirten CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “yazılı sınav bilgiye dayalı bir sınav olması sebebiyle, kurum nazarında söz konusu makamlara gelecek kişilerin bilgili olmasının ikinci plana atıldığı sınav sonuçlarına bakıldığında görülmektedir” ifadelerini kullandı.
“İTİRAZ EDEN KİŞİ SAYISI KAÇ?”
Bakan Soylu’ya “Bu konuda bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz” sorusunu yönelten Öztunç’un, “İtiraz eden aday sayısı kaçtır, itiraz dilekçelerinden 20 TL alınmasının ve itiraz süresinin kısa tutulmasının gerekçesi nedir, itiraz sonucu haklı bulunan kişi sayısı kaçtır, adaylara puan verilirken neler göz önüne alınmıştır” soruları dikkat çekti.
CHP’li Öztunç’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı;
- Yazılı sınavda yüksek puan almış birçok adayın mülakat sınavında düşük puanlar verilerek elenmesi, yazılı sınavında düşük alan birçok adayın ise mülakatta yüksek puanlar verilerek sınavda başarılı olmaları sizce de garip bir durum değil midir? Bu konuda bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
- 21 Nisan 2018 tarihinde yapılan içişleri Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı ve Temmuz ayında yapılan mülakat sınavına itiraz dilekçesi veren aday sayısı kaçtır? İtiraz eden adaylardan 20 TL alınmasının gerekçesi nedir?
- Sınav sonuçlarına itiraz eden adayların itirazlarının değerlendirilmesi sonucunda itirazında haklı bulunan aday var mıdır? Var ise kaç kişidir?
- Türkiye genelinde yapılan bir sınav olduğu düşünüldüğünde İtiraz süresinin kısa tutulmasındaki gerekçe nedir?
- Mülakat sınavında adaylara hangi kategorilerde sorular sorulmuş ve adaylara puan verilirken neler göz önüne alınarak puanlama yapılmıştır?