Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bünyesinde başta Ceviz olmak üzere bölgenin Aromatik Bitkilerinin doğru ve yerinde değerlendirilmesine ilişkin çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ (KSÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ)
ve Doç. Dr. Akide ÖZCAN (KSÜ Göksun MYO) bölgede yetişen Sumak’ın toplanıp değerlendirilmesi noktasında daha fazla verim elde edilmesi için Sumak’ın tam hasat zamanı toplanması hususunda uyarılarda bulundu.
Türkiye’de sumak üretimi ve değerlendirilmesinde çok önemli bir konuma sahip Kahramanmaraş ilimizde sumak hasadı başladı diyen Prof. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ, Sumak bitkisinin meyvelerinin (salkım olarak) toplanmasında hasat zamanı çok önemli. Eğer erken toplanırsa verim (kül oranı/baharatlık oranı) ve özelliklede kalite kayıpları meydana gelmektedir. Maalesef ilimizin bazı bölgelerinde bir an önce piyasaya girsin diye sumak erken toplanmaktadır. Ayrıca aynı bölgede de olsa bazı sumak genotipleri hasada gelmediği gibi karışık olarak toplanmaktadır. Bu durum verim ve kalite kayıplarına sebep olmaktadır. Bu büyük bir hatadır. Bu yüzden hasat olgunluğuna gelmeden sumak toplanmamalıdır. Sumakta hasat kriterlerine çok dikkat edilmelidir. Genotipe göre değişmekle birlikte tanelerin yeteri iriliğe gelmesi, genotipin kendine has tam rengine gelmesi ve salkım saplarında kopma/hafif kuruma belirtilerinin başlaması sumakta en önemli hasat kriterleridir. Sumakta verim ve kalite yönünden öne çıkan sumak genotipleri üzerine çalışmalarımız devam etmektedir. Yaklaşık 10 yıl önce başlattığımız ıslah çalışmalarında çok önemli sonuçlar elde edildi bilimsel bazı sonuçları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız dedi.
Doç. Dr. Akide ÖZCAN ise, Kısmet olursa cevizde olduğu gibi, Sumak’ta da Kahramanmaraş ilimizi Dünyada bilinen Türkiye’de bir marka konumuna getirmek için bilimsel ve uygulamalı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Başta Sumak olmak üzere tüm ürünlerde 2024 yılının bereketli olmasını temenni ederiz dedi.
Hasat zamanı farklı olan 2 sumak genotipi.