Afşin İlçe Sağlık Müdür Uzman Dr. Mehmet Boz,Bilinçli ilaç kullanımına yönelik yaptığı açıklamada, Sağlığımız, dikkat etmemiz gereken en önemli yaşam desteğimizdir. Öncelik vermemiz gereken sağlıklı yaşam için, beden sağlığımızı korumak, sağlıklı beslenmek, egzersizler, dumansız hava v.s. liste başında yer alan konular gibi, hastalık durumunda da dikkat etmemiz gereken birincil konu bilinçli ilaç kullanımıdır dedi.
Boz, Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi için, Kurum hekimlerimizden Ezgi Saçak tarafından hazırlanan yazıyı sizlerle paylaşıyoruz dedi.
HER İLAÇ DEĞİL DOĞRU İLAÇ , ÇOK İLAC DEĞİL DOZUNDA İLAÇ!
Tıp dünyasındaki gelişmelerle geniş kitlelerin sağlık hizmetlerinden yararlanması , ilaca olan talebi ve tüketimi arttırmaktadır. Tüm bu süreçte DSÖ’nün tahminine göre ilaçların %50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte veya temin edilmektedir. Hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır. Tüm bu yanlış kullanımdan doğan olumsuzluklar hem toplum sağlığına hem de ülke ekonomisine ciddi tehdit unsuru olmaktadır. Bu da akılcı ilaç kullanımı gerekliliğini doğurmaktadır. İlk defa 1985’te DSÖ tarafından tanımı yapılmıştır. Akılcı ilaç kullanımı: kişinin kendisine ve bireysel özelliklerine uygun olan ilacı , uygun süre ve dozda ve en uygun maliyet ile temin edebilmesidir.
Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi ilaçları doktorumuzun bize reçetelediği doz ve sürede kullanmaktır. Kullanılacak olan ilaç ve dozu kişinin yaş, kilo, gebelik, emzirme, alerji vb. faktörlerine bağlı olarak değişebileceği için ilaç tedavisi kişiye özgüdür. Birine iyi gelen bir ilaç başka birine zarar verebilir. Kısacası ‘’Hastalık yoktur, hasta vardır.’’
Diğer bir husus bitkisel ürünler veya takviye edici gıdalar gibi ürünlerin ilaçlarla birlikte kullanımı birçok zararlı etkiye sebep olabilmektedir. Bu nedenle mümkünse bu ürünler ilaçlarla beraber kullanılmamalı eğer kullanılıyorsa da doktora söylenmelidir.
Akılcı ilaç kullanımı kapsamında bir alt başlık olan antibiyotiklerin kullanımı da antibiyotik direnci oluşmaması adına bilinçli olunması gereken bir konudur. Bakteriyel olmayan bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılması veya bakteriyel bir enfeksiyonda kullanılan antibiyotiğin yarıda kesilmesi antibiyotik direnci oluşmasına neden olmaktadır. Oluşan bu dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Bu nedenle her boğaz ağrısı, öksürük veya geniz akıntısının antibiyotik kullanmayı gerektirecek bir durum olmayabileceği akılda tutulmalıdır.
‘BİLİNÇSİZ ANİTBİYOTİK KULLANMA GELECEĞİMİ KARARTMA’
‘ANTİBİYOTİKLERİ DOKTORUNUZ ÖNERDİĞİNDE, ECZACINIZA DANIŞARAK KULLANIN.’
‘HER İLAÇ DEĞİL DOĞRU İLAÇ, ÇOK İLAÇ DEĞİL DOZUNDA İLAÇ’
*
Dr . Ezgi Saçak
İlçe Sağlık Müdürlüğü