Aslen Afşinli olup Bursa’da ikamet eden ve İl AFAD Müdürlüğünde görev yapan AFAD Sivil Savunma Uzmanı Hemşehrimiz Hüseyin Kanza, Canlı Yayında “Afetler” hakkında bilgi verdi.
MEDİCABİL’in Canlı Yayınında Birlikte Sağlıkla Programına katılan hemşehrimiz Hüseyin Kanza, Bihter Serintepe’nin Afetlere ilişkin sorularını yanıtladı.
AFAD Sivil Savunma Uzmanı Hemşehrimiz Hüseyin Kanza’nın yayında verdiği bilgilerden notları sözlerle paylaşıyoruz:
-17 AĞUSTOS 1999 Depremi Türkiye için afetlere bakışımızı ve algımızı değiştirme adına bir milattır.
-Afet olayın kendisi değil doğurduğu sonuçtur. Deprem binamızı yıkmazsa afet yaşamamış oluruz. Afeti kendi yaşam alışkanlıklarımızda ve yaşam alanlarımızın oluşturulmasında aramalıyız.
-Afetler Doğal, Teknolojik ve İnsan kaynaklı olarak değerlemeye tabi tutulur.
-Türkiye 20-30 yılda bir 7 (yedi) büyüklüğünün üzerinde bir depremi yaşayacaktır. Bu bizim kaderimizdir. Deprem levha hareketlerinden meydana gelir. Dünyanın oluşumundan beri bu hareketler devam ediyor ve edecektir. Yani deprem olur mu olmaz mı diye bir soru Türkiye coğrafyası için anlamsızdır. Olacaktır, hazır olun!
-Türkiyede en büyük maddi ve manevi kayba sebep olan afet depremdir.
-Türkiye coğrafyasının büyük bir bölümü birinci derecede deprem riski altındadır. Korunmanın tek yolu vardır deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak yaşam alanlarımızı imar etmeliyiz. Mühendislik hizmeti almadan, zemin edütü yapmadan, ahmet ustaya,mehmet ustaya rastgele ve malzemesinden çalınarak inşa edilen binalar hiçbir afette sizi koruyamaz.
-Türk Vatandaşı neden kaçak bina yapar? konusunu çalışmalıyız. Bu olayın kökenine inmeden bu sorunu çözemeyiz.
-Türk insanı afet temelsiz ve güvenlik kültürsüz yaşamı öncellemiş durumdadır. Bu durum ancak eğitimle değiştirilebilir. Eğitim ve tatbikatlar ciddiye alınarak hayatımızdaki yerini almalı. Eğitim aileden başlar. Bilinçli bireyler ait oldukları toplumu da bu anlamda değiştirir.
-Deprem öncesinde hazırlık ve zarar azaltma eylemlerini icra etmeliyiz. Evimizde ve iş yerimizde eşyalarımızı sabitlemeliyiz. Deprem sırasında bulunduğumuz yerde çök, kapan, tutun yaparak sarsıntının geçmesini beklemeliyiz. Sarsıntı durduktan sonra binayı tahliye etmeliyiz. Asansör hiçbir afette kulanılmamalıdır. Balkonlar ve merdiven boşlukları en tehlikeli yerlerdir. Sabitlenmiş ve sağlam bir eşyanın yanında çök, tutun ve kapan yaparak kendimizi korumalıyız.
Elektrik, gaz ve su vanalarını kapatıp kontrol ettikten sonra binaya girmeliyiz. Binalardan uzak durmalı, boş alanları tercih etmeliyiz. Yetkililerin uyarılarınından başka haberlere itibar etmemeliyiz.
-Biz insanlık olarak doğanın parçasıyız. Ona şefkatle yaklaşmalı, kirletmemeli ve doğal sürece uygun yaşamalıyız. Doğa varsa biz de varız, doğa yoksa biz de yokuz.
Programı aşağıda ki linkten izleyebilirsiniz:
https://fb.watch/bKD8LfoEmD/